8 Mart Söyleşileri: Avukat Meltem Özkan

Avukat Meltem Özkan. İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. 1995 yılından beri avukat olarak çalışmaktayım.

1- Bilgi birikiminizin hemen hemen eşdeğer olduğu erkek meslektaşlarınıza sizden daha fazla itimat edilmesi gibi durumlarla karşılaştınız mı ? Sizce bu gibi durumların sebepleri nelerdir?

Daha güçlü görünmeleri, daha yüksek perdeden konuşmaları etkilidir. Bu sosyal hayatta erkeğin daha aktif olmasından kaynaklanır. İş hayatında erkeklerin daha fazla olmasından dolayı iş alanlarında da erkek tercih edilmesinden olabilir.

2- Kadınların duygusal olmalarının mesleki/profesyonel hayatlarını etkilediği ön yargısı sizce doğru mudur?

Değildir. Kadının “duygusal” olması işine engel değildir, bu kadınların iş hayatında karşılaştığı önyargılardan sadece biridir.
       

3-   Kadınların savcı olması erkeklere göre çok daha zor ve oransal olarak da erkek savcı sayısı çok daha fazla. Sizce bunun sebepleri nedir?


Savcılar devlet adına hareket eder. Çalışma koşullarının zor olması nedeniyle de kadın hukukçular tercih edilmiyor, daha çok erkek adaylar tercih ediliyor.

4- Hukuk mesleğinde erkekler duygusal olmayan, iş bitirici olarak görünüyor mu yoksa yıllar içinde bu algı azaldı mı?

Meslek hayatım boyunca bu düşünceyle karşılaştığım söylenemez. Elbette zaman zaman karşılaşılabilecek durumlardır. Bu durumun sebebi de gene kadınlara önyargılı yaklaşılmasıdır.

5- Özellikle boşanma gibi aile davalarında erkek avukatlar her durumda objektif görülebiliyorken kadınlar için varsayılan anaç kişiliklerinden ötürü kadın avukatla acemi görülüyor. Sizce neden avukat bir kadına avukat rolüyle değil de anne rolüyle bakılıyor?

Türk toplumunda kadının yeri evdir düşüncesi, hep anne rolü verilmesinden dolayı toplum genel olarak böyle baktığı içindir. Yoksa bu daha az profesyonel olunmasıyla ilgili değildir.

6- İstanbul sözleşmesinin imzalanmasının kadınlar için önemi nedir?

İstanbul Sözleşmesi uluslararası bir sözleşmedir. Uluslararası sözleşmeler maddeleri öncelikli olarak uygulanır, hukukta normlar hiyerarşisinde kanunların üstünde, uygulama önceliği vardır. Şiddet gören tüm mağdurları ama bizim ülkemizde özellikle kadını koruyan bir sözleşmeydi. Yeniden taraf olunması gereken bir sözleşme.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: